Καλή στοματική υγεία = υγιής καρδιά!

ΑΡΘΡΑ , , Updated

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 657 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου ή αποπληξίας έδειξε ότι η κακή στοματική υγεία και ειδικότερα η παρουσία βακτηριδίων που προκαλούν φλεγμονές και ουλίτιδα συνδέεται με την πρόκληση αθηρωμάτωσης με σοβαρές συνέπειες για την καρδιά και τον εγκέφαλο μας.

Ειδικότερα, όσο πιο αυξημένες ήταν οι συγκεντρώσεις των παθογόνων βακτηριδίων που ευθύνονται για περιοδοντική νόσο, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες πάχυνσης του έσω και μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξετάστηκαν για το αν υπήρχε σχέση χρόνιας περιοδοντικής νόσου και κατάστασης των καρωτίδων αρτηριών:
  • μετρήθηκε το πάχος του αγγειακού τοιχώματος των καρωτίδων
  • έγινε λήψη δείγματος από τις οδοντικές πλάκες των συμμετεχόντων για ταυτοποίηση των μικροβίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο.
Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στα βακτηρίδια που προκαλούν περιοδοντική νόσο, δηλ. τη φλεγμονή των ούλων που ταλαιπωρεί έως και 80% του πληθυσμού.

Σχετικά Άρθρα