Βιταμίνη D για την υγεία των δοντιών σας

ΑΡΘΡΑ , , Updated

Οι περισσότερες οδοντικές κοιλότητες (τρύπες ή αλλαγή στη δομή των δοντιών) εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της φθοράς των δοντιών. Η φθορά των δοντιών μας οφείλεται συνήθως στη συχνή και αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης αλλά και αμυλούχων τροφών – ιδιαίτερα όταν δεν ξεπλένονται τα δόντια μας μετά την κατανάλωση τους.  Το βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και ο συχνός έλεγχος απο οδοντίατρος δύναται να διατηρηθούν τα δόντια σας καθαρά και να αποφευχθούν οι οδοντικές κοιλότητες.

Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν την έλλειψη βιταμίνης D ως ένα από τα αίτια εμφάνισης οδοντικών κοιλοτήτων και αυτό γιατί η βιταμίνη D ευθύνεται για την παραγωγή καθελικιδίνης – πρωτείνη με αντιβακτηριακές ιδιότητες έναντι των βακτηρίων που προκαλούν οδοντικές κοιλότητες.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες:
  • 74% των ανθρώπων που εκτίθενται στον ήλιο και σε αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D, έδειξε μείωση στην εμφάνιση οδοντικών κοιλοτήτων
  • 49% μείωση οδοντικών κοιλοτήτων σε όσους εκτίθενται σε πρόσληψη βιταμίνης D3
  • παιδιά που εμφανίζουν οδοντικές κοιλότητες – σε ιδιαίτερη συχνότητα μάλιστα για την ηλικία τους – είχαν ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Σχετικά Άρθρα