Η Στοματική Υγεία των Αθλητών

ΑΡΘΡΑ , , Updated

Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Οι αθλητές καταναλώνουν πολλά ενεργειακά ποτά, ξεχνούν να πίνουν νερό συχνά και να βουρτσίζουν τα δόντια μετά την γυμναστική ή τους αγώνες.Μέχρι πρότινος υπήρχε η πεποίθηση ότι για την κακή στοματική υγιεινή των αθλητών  ευθύνονταν τα ενεργειακά ποτά και η ζάχαρη που περιείχαν. Σαφώς και δεν είναι εντελώς αθώα, αλλά δεν είναι ο βασικός λόγος.

Οι αθλητές μπορεί να μην ενυδατωθούν σωστά ή αρκετά κατά την γυμναστική ή τον αγώνα, μπορεί να μην βουρτσίσουν τα δόντια μετά από κάποιο γεύμα και σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναπνοές η περιοχή του στόματος να γίνεται ξηρότερη. Η υψηλή αλκαλικότητα και η έντονη ξηροστομία κατά την άθληση είναι που δημιουργούν την οδοντική πλάκα και άρα η βασική αιτία της κακής στοματικής υγιεινής των αθλητών.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές για παράδειγμα οι τριαθλητές, έτρεξαν για 35 λεπτά σε μια υπαίθρια πίστα, δίνοντας συχνά δείγματα σάλιου. Καθώς το μήκος και η ένταση της άσκησης αυξανόταν, τα επίπεδα του ρΗ στο στόμα των αθλητών αυξανόταν, ενώ η ροή του σάλιου τους μειωνόταν και κατά συνέπεια πάθαιναν ξηροστομία.

Επίσης η παρατεταμένη προπόνηση χαλάει την υγεία των δοντιών γι αυτό οι αθλητές πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί τόσο με την καθαριότητα όσο και με την ενυδάτωση του στόματος τους την ώρα της άσκησης.

Σχετικά Άρθρα