Ο Γιάννης Τράπαλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969.

Τελείωσε με άριστα το 3ο γυμνάσιο Γαλατσίου και το 2ο Λύκειο Γαλατσίου. Στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε πολύ με τα κοινά και ήταν εμπνευστής πολλών σχολικών εκδηλώσεων αθλητικών και πολιτιστικών, ενώ δημιούργησε και το ελληνικό λαϊκό συγκρότημα του 3 ου Γυμνασίου, του οποίου υπήρξε τραγουδιστής.

Πήρε το πτυχίο της Οδοντοτεχνικής των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και κατόπιν φοίτησε στην Οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια των σπουδών του συνεργάστηκε με οδοντοτεχνικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα εξέδιδε την φοιτητική εφημερίδα «Ο ΑΛ(ΜΠ)ΑΝΗΣ» μαζί με ομάδα συμφοιτητών του. Ακόμη στη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε σε κέντρα διασκέδασης της συμπρωτεύουσας όπως και δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι φοιτητές.

Υπήρξε ποδοσφαιριστής του Γ.Σ. Πατήσια, ενώ έχει παίξει μπάσκετ στην ομάδα του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.

Δημιούργησε το 1991 την παιδική ποδοσφαιρική ομάδα Δόξα Λαμπρινής με την οποία κατέκτησε ως προπονητής την 3 η θέση στο τουρνουά Άνοιξη 1991.

Υπηρέτησε για 20 μήνες (1996-1998) στην Πολεμική Αεροπορία ως νοσοκόμος και ως οδοντίατρος.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2014 έλαβε μέρος ως υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στο Γαλάτσι, το μέρος που έζησε τα περισσότερα χρόνια και πήγε σχολείο.

Συμμετείχε και μετέχει σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια γιατί πιστεύει ότι η οδοντιατρική και η ιατρική γενικότερα θέλουν συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση.

Εργάζεται ως οδοντίατρος από το 1999 συνεχώς στο ιατρείο του επί της οδού Αιγοσθένων 15 στη Λαμπρινή.

Το 2012 μαζί με άλλους συναδέλφους του δημιούργησε το καινούργιο ιατρείο «DENTALL» επί της οδού Ωρωπού 64 στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα της Λαμπρινής, σε μια προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων και παροχής σε ένα μόνο χώρο, όλων των οδοντιατρικών πράξεων.

Ο Γιάννης Τράπαλης επί χρόνια ασχολείται με τον εθελοντισμό σε διάφορες μορφές. Συνεργάζεται με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες αλληλεγγύης και εθελοντισμού με ενεργή παρουσία.

Τιμήθηκε από το Δήμο Γαλατσίου για την προσφορά του στην φιλοξενία και περίθαλψη των προσφύγων στο ΠΑΛΑΙ του Γαλατσίου επί δίμηνο.  

Είναι εθελοντής αιμοδότης από το 1989. 

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής 2013-2014, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας 2015-2018. 

Αποτελεί δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πειραϊκού Ομίλου Σκακιστών.

Του αρέσει η καλή Ελληνική και ξένη μουσική, η καλή παρέα, το ποδόσφαιρο, το σκάκι και οι εκδρομές. 

Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Ηλιοπούλου και έχουν ένα παιδί.