ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είμαι γύρω στα 35. Μπορώ να βάλω τώρα «σιδεράκια»;

Η ορθοδοντική θεραπεία δεν έχει ηλικία λήξεως. Εάν υπάρχει πρόβλημα σε κάθε ηλικία μπορούμε να υποβληθούμε σε ορθοδοντική θεραπεία. Πλέον υπάρχουν αρκετά πιο αισθητικά υλικά σε σχέση με το παρελθόν που καθιστούν την ορθοδοντική θεραπεία εύκολη υπόθεση και για τους ενήλικες που έχουν κοινωνικές υποχρεώσεις.

Γιατρέ θέλω να ασπρίσω τα δόντια μου. Τι μου προτείνετε;

Η διαδικασία της λεύκανσης είναι απλή και εύκολη σήμερα. Όμως πρέπει να γίνει εξέταση από το γιατρό γιατί υπάρχουν παράγοντες που περιορίζουν τα αποτελέσματα. Η ύπαρξη πολλών σφραγισμάτων (ιδιαίτερα των παλαιών) είναι ένα πρόβλημα. Επίσης συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση καφέ , αναψυκτικών κλπ δημιουργούν προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια λεπτομερής εξέταση από το γιατρό και μετά να αποφασιστεί αν πρέπει ή όχι να γίνει η λεύκανση και με ποιον τρόπο. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ασθενείς σε σκευάσματα που πλασάρονται ως λευκαντικά στην αγορά, αλλά δεν έχουν αποτελέσματα.

Αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα υγείας. Μπορώ να κάνω οδοντιατρικές θεραπείες;

Σίγουρα μπορείτε. Όμως οφείλετε να ενημερώσετε το γιατρό σας από πριν ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή θεραπεία σας. Δεν πρέπει να αγνοούμε κανένα πρόβλημα υγείας όσο μικρό και αν εμείς το θεωρούμε. Παρατηρείται συχνά οι ασθενείς να «αποκρύπτουν» μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, θεωρώντας ακίνδυνες τις οδοντιατρικές πράξεις. Στον οδοντίατρο πρέπει να αναφέρουμε όλα τα προβλήματα υγείας

Μπορεί να πάθω κάποια ασθένεια από τα εργαλεία του οδοντιάτρου;

Εάν και εφ’όσον αυτά δεν απολυμαίνονται και δεν αποστειρώνονται υπάρχει ο θεωρητικός κίνδυνος. Παλαιότερα υπήρχαν μεγαλύτεροι φόβοι, σήμερα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο υλικά και εργαλεία μιας χρήσεως ενώ η αποστείρωση στο ιατρείο είναι καθημερινή υπόθεση. Άρα ο κίνδυνος έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Κάποιο δόντι μου με πονάει αλλά δεν βλέπω κάποια τρύπα. Να το αφήσω μήπως είναι νευραλγία;

Συνήθως η τερηδόνα κρύβεται καλά ιδιαίτερα στις πλάγιες επιφάνεις του δοντιού ή και στο εσωτερικού του δοντιού. Όταν έχετε συμπτώματα ενοχλήσεων σε κρύο, ζεστό, γλυκό ή συνεχή ενόχληση επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτός θα εξετάσει το δόντι και ίσως σας κάνει μια ακτινογραφία που μπορεί να δείξει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα.

Μπορώ να αλλάξω τα σφραγίσματά μου σε λευκά;

Φυσικά και μπορείτε. Όμως πρέπει πάντα ο γιατρός να εκτιμήσει το βάθος του κάθε σφραγίσματος γιατί τα λευκά σφραγίσματα εξακολουθούν να έχουν αναφορές για προβλήματα συμπύκνωσης και ευαισθησίας. Παρόλα αυτά εάν τηρηθούν αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα εφαρμογής των λευκών σφραγισμάτων τα ποσοστά επιτυχίας τους αυξάνονται. Κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι τα «μαύρα» σφραγίσματα είναι επικίνδυνα για την υγεία. Πολλές εκθέσεις της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. αναγνωρίζουν την ασφάλεια του οδοντιατρικού αμαλγάματος και έτσι η χρήση του είναι και «με σφραγίδα» ασφαλής. Σύμφωνα όμως με τελευταία οδηγία της Ε.Ε. συνιστάται η αποφυγή τους σε εγκύους και μικρά παιδιά εάν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι εφαρμογής. Εμείς πιστεύουμε επίσης πως ένα υλικό που εδώ και 150 χρόνια χρησιμοποιείται με άριστα αποτελέσματα δεν μπορεί να λείπει από τη φαρέτρα του οδοντιάτρου. Σε τελική ανάλυση ο γιατρός σας θα εκτιμήσει την κάθε περίπτωση.

Αφού βγάλω ένα δόντι πρέπει να πάρω αντιβίωση;

Δεν είναι απαραίτητο. Όλες οι εξαγωγές δεν είναι ίδιες και γι” αυτό ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει να δοθεί αντιβίωση ή όχι. Στην Ελλάδα η χρήση των αντιβιοτικών είναι μεγαλύτερη από τη χρήση φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αντιβίωση πρέπει να λαμβάνει κάποιος μόνο με συνταγή γιατρού. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς «εκβιάζουν» τη συνταγογράφηση αντιβίωσης για το παραμικρό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες

Το πρωί έχω μια κακοσμία στο στόμα μου. Τι μπορεί να φταίει;

Συνηθισμένο φαινόμενο. Αφού αποκλείσουμε την ύπαρξη χαλασμένων δοντιών ή ουλίτιδας , πρέπει να σκεφθούμε αν τηρούμε σωστή στοματική υγιεινή. Καλό βούρτσισμα πρωί και βράδυ καθώς και η χρήση ενός ήπιου αντισηπτικού διαλύματος θα βοηθούσε. Καλό είναι να μην ξεχνάμε το βούρτσισμα της γλώσσας που έχει αποδειχθεί ότι κάποιες φορές ευθύνεται για την κακοσμία του στόματος. Κάποιες τροφές επίσης είναι γνωστό ότι προκαλούν κακοσμία. Προβλήματα ωτορινολαρυγγολογικής φύσεως επίσης μπορεί να ευθύνονται. Τελευταία αφήνουμε προβλήματα από το στομάχι (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) που πιθανόν να έχουν ένα ρόλο.

Ενώ βουρτσίζω καθημερινά τα δόντια μου και χρησιμοποιώ νήμα (ή βουρτσάκια) δημιουργείται πέτρα πολύ γρήγορα. Τι μπορεί να φταίει.

Πραγματικά συμβαίνει σε κάποιους ανθρώπους αλλά όχι συχνά. Πιθανόν ο παράγοντας σάλιο να παίζει το ρόλο του σ” αυτή την περίπτωση. Εσείς θα πρέπει να καθαρίζεται τα δόντια σας συχνότερα από τους άλλους.

Βλέπω διαφημίσεις προϊόντων λεύκανσης στην τηλεόραση ή στα supermarket . Να τα χρησιμοποιήσω;

Η λεύκανση ως διαδικασία πρέπει να θεωρείτε αμιγώς οδοντιατρική θεραπεία. Η χρήση των σκευασμάτων λεύκανσης έχει και την έννοια του αισθητικού καλλωπισμού ενώ υπάρχει και μια διχογνωμία αν τα σκευάσματα αυτά είναι φαρμακευτικά προϊόντα ή καλλυντικά. Γενικά θα συμβούλευα να αποφεύγουμε κάτι για το οποίο, δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως παρασυρόμαστε από τη διαφήμιση και τις χαμηλές τιμές. Μήπως όμως τα δόντια μας δεν πρέπει να τα εμπιστευόμαστε σε επαγγελματίες της διαφήμισης αλλά στους επαγγελματίες της υγείας που γνωρίζουν τη διαδικασία και τις επιπτώσεις κάθε σκευάσματος; Πολλές φορές το «φθηνό καταλήγει ακριβό»!

Είμαι 30 ετών αλλά δύο φρονιμίτες μου δεν έχουν βγει ακόμη. Τι συμβαίνει;

Συχνά κάποια δόντια δεν υπάρχουν στο στόμα καθόλου. Τότε μιλάμε για συγγενή έλλειψη. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις (οι πιο συχνές) που αυτά δεν μπορούν να βγουν στο στόμα συνήθως λόγω έλλειψης χώρου. Τότε ακολουθούμε τη χειρουργική εξαγωγή τους. Τα δόντια αυτά λέγονται έγκλειστα ή ημιέγκλειστα. Η διαδικασία πλέον είναι σχετικά απλή, χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις, απλά μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για λίγες μέρες και να υπάρχει για ελάχιστο διάστημα ένα σχετικό πρήξιμο. Σε ειδικές περιπτώσεις εγκλείστων δοντιών, ο συνδυασμός ορθοδοντικής και γναθοχειρουργικής μπορούν να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή.