Το Στοματικό Διάλυμα

ΑΡΘΡΑ , , Updated

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ


Το στοματικό διάλυμα είναι ένα συμπληρωματικό προϊόν για την καθαριότητα του στόματος μας. Επ” ουδενί δεν θα πρέπει να αντικαθιστά το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα. Το στοματικό διάλυμα προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας στο στόμα, η οποία διαρκεί συνήθως γύρω στη μισή ώρα. Η αίσθηση της φρεσκάδας οφείλεται στα έκδοχα (αλκοόλη, αρωματικές ουσίες, π.χ. μέντα, κανέλα) που περιέχει ένα στοματικό διάλυμα, έκδοχα όμως που δεν έχουν αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση και οι ειδικοί συνιστούν ότι τέτοια προϊόντα δεν είναι απαραίτητα για την στοματική καθαριότητα.




Η παρατεταμένη χρήση των εν λόγο σκευασμάτων με τα παραπάνω έκδοχα μπορεί:

  • Να αλλοιώσουν την αίσθηση της γεύσης.
  • Να προκαλέσουν επιφανειακά «σκασίματα» του βλεννογόνου του στόματος.
  • Να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις (ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος έως και μικρές πληγές) εξαιτίας των αρωματικών ουσιών (μέντα, κανέλα) που περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διακόπτεται αμέσως η χρήση τους.
Παρόλο που ο επιστημονικός κόσμος δεν έχει καταλήξει ακόμα στο αν η αλκοόλη που περιέχεται στο στοματικό διάλυμα σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στόματος, καλό είναι να αποφεύγετε τα σκευάσματα με ποσοστό αλκοόλης στα συστατικά τους. Πολλές εταιρείες εδώ και καιρό έχουν ανανεώσει τα προϊόντα τους κάνοντάς τα alcohol free.

Υπάρχουν αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη (περιέχεται και σε αντισηπτικά καθαριστικά του δέρματος). Μία μόνο χρήση ενός διαλύματος χλωρεξιδίνης αρκεί για να μειώσει το μικροβιακό φορτίο του στόματος από 6 έως 12 ώρες. Όμως αυτά τα στοματικά διαλύματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 3 εβδομάδες διότι αναπτύσσονται ανθεκτικά μικρόβια στο στόμα και διαταράσσεται η φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του στόματος. Η παρατεταμένη χρήση του μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των δοντιών, να αποχρωματίσει και να επιμηκύνει τις θηλές της γλώσσας ή να οδηγήσει σε παροδική απώλεια ή αλλοίωση της γεύσης.

Αυτού του είδους τα διαλύματα συνίστανται σε πάσχοντες από περιοδοντίτιδα, σε όσους έχουν υποβληθεί σε περιοδοντικό χειρουργείο, έως ότου είναι σε θέση να βουρτσίσουν ξανά τα δόντια τους και σε όσους δυσκολεύονται να βουρτσίσουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιήσουν νήμα εξαιτίας κάποιου ιατρικού προβλήματος. Αντενδείκνυται για όσους έχουν άφθες ή στοματίτιδα.

Επίσης υπάρχουν και φαρμακευτικά στοματικά διαλύματα τα οποία συνταγογραφούνται και δεν θα πρέπει ποτέ να αγοράζονται χωρίς την ενημέρωση του οδοντιάτρου.

Από τα συνηθισμένα λάθη που γίνονται με το στοματικό διάλυμα είναι, εκτός από την αντικατάσταση του βουρτσίσματος, να το κρατάμε για πολύ ώρα στο στόμα μας. Τηρείστε αυστηρά το χρόνο που γράφει η συσκευασία και ποτέ παραπάνω, διότι ξηραίνεται ο βλεννογόνος του στόματος και μπορεί να προκληθεί εκτεταμένο χημικό έγκαυμα από τις καυστικές ουσίες που περιέχουν.

Για τα παιδιά δεν ενδείκνυται το στοματικό διάλυμα, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ τραυματισμός) όπου το βούρτσισμα των δοντιών καθίσταται αδύνατον.

Όσο για το μέλλον των στοματικών διαλυμάτων, η νανοτεχνολογία υπόσχεται πολλά. Η χρήση της νανοτεχνολογίας στοχεύει στη δημιουργία ενός διαλύματος μέσω του οποίου θα εναποτίθενται θεραπευτικές ουσίες στο στόμα και το οποίο θα λειτουργεί σαν οδοντόβουρτσα, νήμα και στοματικό διάλυμα μαζί.

Σχετικά Άρθρα