Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη κάνουν κακό στην υγεία των δοντιών!

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ , , Updated

Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και καραμέλες, χωρίς ζάχαρη, κάνουν κακό στα δόντια μας σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έλεγξαν 23 προϊόντα χωρίς και με ζάχαρη, περιλαμβανομένων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών και διαπίστωσαν ότι μερικά με όξινα πρόσθετα και χαμηλό pH ήταν επιβλαβή για τα δόντια, ακόμα και στην περίπτωση που δεν περιείχαν ζάχαρη! Τα περισσότερα από τα ποτά που ελέγχθηκαν προκαλούσαν 30% έως 50% εξασθένηση του οδοντικού σμάλτου. Το ίδιο συνέβαινε και με τα εμφιαλωμένα νερά με γεύση. Επίσης, από τα οκτώ ενεργειακά ποτά που αναλύθηκαν, τα έξι προκαλούσαν απώλεια οδοντικού σμάλτου.

Αντίστοιχα, πολλές από τις καραμέλες, χωρίς ζάχαρη, περιείχαν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος το οποίο επίσης διαβρώνει το οδοντικό σμάλτο. Η οδοντική διάβρωση συμβαίνει όταν το οξύ διαλύει τον σκληρό ιστό του δοντιού.

Στα πρώιμα στάδια, η διάβρωση απογυμνώνει την επιφάνεια του οδοντικού σμάλτου ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να αφήσει έκθετο τον πυρήνα του δοντιού.

Μέχρι να συμβεί αυτό, θα πρέπει ως καταναλωτές να διαβάζουμε πιο προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, ειδικά την περιεκτικότητα σε όξινα πρόσθετα, όπως κιτρικό και φωσφορικό οξύ.

Επίσης, μετά την κατανάλωση όξινων τροφών και υγρών συνίσταται να ξεπλένουμε καλά το στόμα με νερό και να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Σχετικά Άρθρα

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνει με την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια, γιατί οι νόσοι του στόματος μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και στην βρεφική ηλικία. Η πρώτη εξέταση γίνεται συνήθως στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα και είναι σύντομη.