Η Τερηδόνα

ΑΡΘΡΑ ,

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ;


Η τερηδόνα θεωρείται ύπουλη νόσος καθώς εκδηλώνεται σταδιακά και μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες στο δόντι ή ακόμα και στην απώλειά του. Η τερηδόνα προσβάλλει το 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Όμως αν διαγνωσθεί στα αρχικά της στάδια η ζημιά μπορεί να περιοριστεί ή ακόμα και να αναστραφεί. Αν δεν έχουμε αποκτήσει από μικρή ηλικία μια σωστή συνήθεια για την καλή στοματική υγιεινή τότε ως ενήλικοι κινδυνεύουμε περισσότερο από την εμφάνιση τερηδόνας.

Ο νούμερο ένα εχθρός των δοντιών είναι ζάχαρη. Η υπερέκθεση στην ζάχαρη και τα ζαχαρούχα προϊόντα επιφέρει μεγάλο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας.

Για τον μέσο ενήλικα με κανονικό βάρος, η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης είναι 50 γραμμάρια και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των ακόλουθων καθημερινών τροφών είναι:

1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι έχει 48 γρ. ζάχαρης
· 2 μήλα έχουν 46 γρ. ζάχαρης
· 1 μικρό μπολ νιφάδων δημητριακών με γιαούρτι 0% λιπαρών περιέχει 50 γρ. ζάχαρης
· 1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου Cola έχει 39 γρ. ζάχαρης
· 2 μπάρες δημητριακών έχουν περίπου 50 γρ. ζάχαρης




Να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι” αυτό:

  • Μην υπερκαταναλώνετε ζάχαρη
  • Βουρτσίστε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα τα δόντια σας με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, και μετά από την κατανάλωση ζάχαρης.
  • Βουρτσίστε το λιγότερο 2 λεπτά κάθε φορά και προσπαθήστε να φτάσετε και τα πίσω δόντια καλά.
  • Ακριβώς όπως μπορεί να φροντίζετε το δέρμα ή τα μαλλιά σας, φροντίστε και τα δόντια σας, καθώς τα υγιεί δόντια συμβάλλουν και στην γενική υγεία του οργανισμού.
  • Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο μια φορά το εξάμηνο ή όσο συχνότερα σας συστήσει εκείνος ανάλογα με τον κίνδυνο που έχετε να αναπτύξετε τερηδόνα. Συζητήστε μαζί του οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με την στοματική σας υγιεινή

Σχετικά Άρθρα